Lucka 8: Hyra bil i Sydafrika

Att köra runt på egen hand i en hyrbil är i mitt tycke, bästa sättet att resa runt i Sydafrika. I dagens lucka tipsar jag om några saker man ska tänka på, samt ger länkar till några av de företagen som vi själva använder.

 Finns självklart ett myller av olika bokningsportaler där man kan hyra bil, och vi brukar jämföra 3-4 stycken olika, eftersom det kan skilja en hel del i pris mellan de olika bolagen, lite beroende på tillgång och efterfrågan.

På den HÄR sidan, listar vi de bokningsportaler som vi samarbetar med och via dessa länkar är det enkelt att boka själv, men självklart kan vi hjälpa till att göra en bokning om man är osäker.

Ett lokalt företag som vi använder mycket, heter Aroundabout cars och vi gillar dem för att de klart och tydligt listar alla extra avgifter osv + att det oftast ingår 2 förare i varje bilhyra.

 Så, vad ska man tänka på när man ska hyra en bil i Sydafrika?

Är man under 23 år, el inte haft körkort under en längre tid, ska man vara uppmärksam på om självrisken (excess) går upp mycket i pris. Kan skilja mycket mellan olika företag.

Hos de flesta hyrbilsföretag räcker det med ett svenskt körkort + pass och det finns ingen lag på att man måste ha internationellt körkort.
Hos de bolag som vi använt (Avis, Europcar, Tempest mfl.) har detta alltid räckt, MEN hyr ni bil via något annat bolag, dubbelkolla den informationen eftersom det kan vara olika regler hos olika bolag.

Kombibilar finns det ont om i Sydafrika

Vårat stora problem här nere är att det sällan finns några kombibilar att hyra, så ofta är bagageutrymmet minimalt om man reser som familj.

Ofta slutar det med att kunden bokar en minibuss för att vara på säkra sidan att alla ska få plats.

 Och minibussarna bokas upp snabbt så se till att ni är ute i god tid!

Är man 4 personer, brukar annars en Toyota Avanza el liknande fungera bra.

En sak man ska tänka på om man ska göra en längre resa genom Sydafrika, är att nästan inga hyrbilsföretag täcker skador på däck el rutor i
sina vanliga försäkringar, utan detta får man oftast lägga till när man
väl är på plats. Kostar oftast allt mellan R25-65 extra per dag. Läs
noga igenom vad som gäller för det företag ni bokat genom.

Kolla alltid hur mycket självrisken ligger på ifall olyckan skulle vara framme. Detta heter Excess på engelska och de flesta bilhyror är bara en standard hyra till att börja med, och sedan kan man oftast uppgradera hyran till en sk “Super cover” för att eliminera el sänka självrisken. Självrisken får ni betala även om olyckan inte varit ert fel..T. ex om någon annan kör in i eran bil, så går det att sänka självrisken, gör det!

Vi har en helt egen bokningsportal hos AVIS där vi automatiskt lagt in så att alla bokningar är med helförsäkring och 0 kr i självrisk just för att undvika massa extra kostnader på plats. Hyran kan många ggr se dyrare ut än hos exempelvis Hertz, men bokar man via säg Hertz, ligger självrisken på ca R14000 (!) som man kan få ner en del om man uppgraderar sin bokning när man hämtar upp bilen, men i slutändan har man ändå en självrisk på ca R3500 och hyran i sig blir ju högre än man först trodde… 

När man hämtar upp sin hyrbil, ber de förutom om pass och körkort, också om ett kreditkort som de kommer dra för en sk “security deposit”. Denna deposition är till för att täcka eventuella extrakostander som envägshyra, extra förare, bensin osv.

Den summan varierar beroende på hur länge man ska hyra bilen och vad för slags bil man hyr, och när man lämnat tillbaka bilen, går den summan automatiskt tillbaka på kortet…MEN det kan ta upp till 2 veckor innan den summan syns på ert konto igen, så var uppmärksam på detta om ni ska köra flera olika sträckor och behöver hyra flera bilar. Så att ni har tillräckligt med pengar på ert kort.

Innan man lämnar tillbaka hyrbilen, så ska man helst se till att bilen är fulltankad, men till skillnad från många andra länder, så blir det i Sydafrika inte speciellt dyrt om de måste tanka bilen efteråt utan de flesta bolag tar betalt samma pris som bensinen faktiskt kostar + en mindre avgift.

När ni är ute och kör, se upp för fartkameror (de är utspridda över hela landet och ser ut som små lådor på en stolpe, ofta gula el gröna) och skulle ni åkt fast i en fartkamera, så kan vissa hyrbilsbolag dra summan för böterna från ert kort när de väl blivit informerade om böterna.

I Sydafrika tankar man inte bilen själv, utan på bensinmacken finns gott om personal som gör detta åt dig och du talar helt enkelt om för dem vilken typ av bensin du vill ha (hyrbilarna har oftast Unleaded) och hur mycket bensin /summan du vill tanka för. De tvättar ofta också rutorna och frågar om de ska kolla olja el fylla på vatten. Som tack för servicen, brukar man ge några rand kontant när de är klara. På de flesta bensinstationer kan man betala bensinen med kort och de kommer med apparaten till bilen, men dricksen ska ges kontant så det är alltid bra att ha småmynt löst.

När man ska parkera, brukar det ofta stå personer i närheten av parkeringen, med en gul väst på sig som agerar “parkeringsvakter” som säger att de kommer hålla koll på er bil. För detta förväntar de sig en slant (lite mynt) när ni kommer tillbaka. Inne i städerna kan det ibland finnas ordentliga parkeringsautomater.

(Visited 80 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.